Chlebek bananowy z czekoladą, coś dla żołądka

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

"Chlebek" bananowy z czekoladą

Składniki:

3-4 banany (oczywiście obrane ze skórek ;))

2 jajka

1,5 szkl. cukru

0,5 szkl. mleka

120 g miękkiego masła

2 szkl. mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu

60 g orzechów włoskich

150 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej - jak kto woli)

 

Miksujemy banany (najlepiej rozerwać je albo pokroić na mniejsze kawałki, żeby ułatwić pracę mikserowi), jajka, cukier, mleko i masło. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Powoli dodajemy suche składniki do masy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Orzechy siekamy na małe kawałki (ręcznie albo wkładamy do jakiegoś woreczka i traktujemy je wałkiem czy tłuczkiem albo uderzamy nimi o blat - tylko ostrożnie - mają być w małych kawałkach, a nie w proszku). Prawie całą czekoladę "siekamy" na małe kawałki. Zostawiamy ok. 25 g (ćwiartkę tabliczki) do dekoracji wierzchu.

Posiekane orzechy i czekoladę dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.

Przekładamy masę do dużej keksówki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostawioną ćwiartkę czekolady.

 

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut - do suchego patyczka. U mnie było to ok. 50-55 minut.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl