Ciasteczka czekoladowe black, przepisy zepter, ciasteczka, ciastka

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ciasteczka czekoladowe black& Wites

 

Składniki:

·         225 g gorzkiej ub półsłodkiej czekolady

·         110 g masła

·         2/3 szklanki cukru

·         3 duże jajka

·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

·         1 i 2/3 szklanki mąki

·         1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia


Wykonanie:

·         W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam masło z połamaną czekoladą.

·         Białka ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżeczce cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Mieszam z rozpuszczoną czekoladą.

·         Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypuję do masy czekoladowej i mieszam do czasu połączenia się składników. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.

·         Z zimnego ciasta formuję kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtaczam je dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, wkładam resztę do lodówki i wyjmuję partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.

·         Piekę przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC. Przekładam na metalową kratkę do ostudzenia. Trzeba uważać, aby nie piec ciasteczek zbyt długo, bo mogą nie być miękkie w środku. Można wyjąć jedno i spróbować.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl