Chałwowiec, coś dla żołądka, ciasta

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chałwowiec

 

 

puszysty, czekoladowy biszkopt z kremowym, delikatnym, budyniowo-chałwowym kremem ... Składniki

dla 1 osoby

 

CIASTO:,

jajka, 6

cukier, 1 szkl.

cukier waniliowy, 1

proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

Mąka pszenna, 1 łyżka

budynie czekoladowe (bez cukru), 3

Masa:,

budynie waniliowe (bez cukru), 2

masło, 20 dag

mleko, 3 szkl.

chałwa waniliowa, 30 dag

 

 

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

 

1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.

 

2. Masa: Budynie ugotować na mleku i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę i dokładnie utrzeć, aż masa będzie gładka.

 

3. Biszkopt przeciąć na pół. Do blachy włożyć jedną część, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i na wierzch wyłożyć resztą masy. Na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę (placek przechowywać w lodówce). Smacznego :-)

P.S. Przepis pochodzi z blogu slodkieimpresje.blox.pl

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl