Chleb bananowy, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]



Chlebek Bananowy



Banana bread' jest jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych. W przeciwieństwie do chleba tradycyjnego jest bardziej wilgotny, słodszy, czesto używa się też przypraw, by wzmocnić jego smak. Z pewnością plusem jest fakt, że banany są obecnie dostępne praktycznie przez cały rok. Jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej. Różne wariacje tego chlebka zezwalają na dodatki w postaci owoców, przypraw i orzechów. Pomimo, że nie przechowuje się dobrze w pokojowej temperaturze, może być mrożony przez dłuższy okres czasu.

Składniki:

3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione

1/3 szklanki roztopionego masła

3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)

1 roztrzepane jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 szklanki mąki



W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.



 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl