Chlebek wielkanocny, przepisy, najnowsze

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHLEBEK WIELKANOCNY

 Składniki

·         35 dkg mąki,

·         ćwierć szklanki mleka,

·         3 dkg drożdży,

·         6 dkg cukru,

·         2 jaja,

·         pół kostki margaryny,

·         łyżeczka masła,

·         pół łyżeczki soli,

·         łyżeczka startej skórki cytrynowej,

·         żółtko,

·         pisanka

 Etapy przygotowania

 

Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, odsypać trzecią część, a do pozostałej dodać cukier, sól, zaczyn. Wbić jaja (jedną nieuszkodzoną połówkę skorupki zachować), i stopniowo dodając odsypaną mąkę, wyrobić ciasto.

Gdy będzie gładkie, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki, starta skórkę z cytryny, resztę mąki i znów dokładnie wyrobić.

 

Z ciasta uformować kulę, włożyć ja do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z niego wałek o średnicy ok 5cm.

 

Z części wałka zwinąć pierścień o średnicy 15 cm, przenieść go na wysmarowaną masłem okrągłą blaszkę i układać na nim coraz mniejsze pierścienie.

Pozostawić w cieple na pół godziny, by ciasto urosło.

Pustą i osuszoną połówkę skorupki jaja ułożyć na wierzchu pierścieni i posmarować całość roztrzepanym żółtkiem.

 

Piec ok. 45 min na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, a w miejsce skorupki włożyć pisankę. Chlebek najlepiej smakuje z masłem.

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl