Churros,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

<< Churros >>

Olej do smażenia              Smażyć na złoty kolor

Składniki na ciasto:

          125 g mąki

          1 łyżeczka proszku do pieczenia

          1 łyżka oliwy

          250 ml ciepłej wody

Składniki na sos czekoladowy:

          100 g gorzkiej czekolady  / proporcję czekolady gorzkiej i mlecznej można

          25 g mlecznej czekolady                                                                       dobrać dowolnie /

          Łyżka syropu klonowego (ewentualnie miodu)

          150 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

1)      Przygotować sos czekoladowy. W tym celu pokruszyć czekoladę do rondelka o grubym dnie, dolać śmietanę i syrop klonowy (miód). Rozpuścić składniki na małym ogniu.

2)      W czasie rozpuszczania czekolady przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

3)      Pamiętamy o sosie czekoladowym!!! J

4)      Wlać oliwę i wymieszać. Następnie powoli wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać na dość gęste ciasto.

5)      Ciasto przełożyć do rękawa kucharskiego i wyciskać ok. 5 cm wałeczki na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. /Wskazówka: wałeczki ciasta (5 cm) można obcinać nożyczkami kuchennymi./

6)      Usmażone ciastka wyłożyć na papier i odsączyć nadmiar tłuszczu.

7)      Jeszcze ciepłe ciastka obtoczyć w brązowym cukrze i cynamonie.

8)      Podawać z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy przelać do małych filiżanek, aby można było ciastka w nim maczać.

 

~~SMACZNEGO~~

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl