Chlebek ziarnisty, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chlebek ziarnisty

 

Składniki na 4 porcje:

3 szklanki mąki żytniej

szklanka wody

5 dag drożdży

łyżeczka cukru

łyżka otrąb pszennych

15 dag ziaren słonecznika

po łyżeczce kminku i nasion siemienia lnianego

sól lub Jarzynka WINIARY

pieprz cayenne

 

Drożdże rozetrzyj z cukrem, po czym zalej szklanką letniej wody i wymieszaj z połową mąki. Odstaw do wyrośnięcia.

 

Resztę mąki wysyp na stolnicę, następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami (zostawiając po łyżeczce nasion siemienia i słonecznika), zagnieć z rozczynem.

 

Ciasto wyrób bardzo dokładnie. Gdy będzie już odchodziło od ręki, przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch zwilż letnią wodą, posyp ziarnami siemienia i słonecznika.

 

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku (200-220°C) około 40 minut.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl