Ciaper kapusta z karminadlami, KULINARIA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ciaper kapusta z karminadlami - tradycyjne śląskie danie.

 

Autor: Dorota Rosner  o czwartek, maja 23, 2013

 

 

Zestaw obiadowy, który dzisiaj proponuję jest bardzo popularny na Śląsku. Karminadle to kotlety mielone, ponoć kiedyś robione z mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego i króliczego, panierowane w bułce tartej i dobrze wysmażone. Są prawdziwym przysmakiem każdego Ślązaka. Jadłam je w wielu domach, u każdego trochę inaczej smakują, ale przepis na nie każdy ma taki sam :)

Ciaper kapusta to po prostu ugotowane kartofle, starte na puree i wymieszane z podgotowaną kapustą kiszoną. Czasem polana tłuszczem, czasem z dodatkiem drobno pokrojonego boczku lub kiełbasy. Może stanowić samodzielne danie.

Właściwie wszystkie potrawy pochodzące ze śląska są kaloryczne, dość tłuste, ale za to pełne smaku. Wynika to przede wszystkim z tego, że górnik po szychcie, był po prostu wściekle głodny :)

 

KARMINADLE

 

Składniki na 10 kotletów:

70 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 

1 bułka pszenna

1 cebula

1 jajo

sól, pieprz, maggi

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w wodzie (około 15 minut) i odcisnąć. Cebulę drobniutko pokroić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, cebulą i przyprawami. Wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Uformować płaskie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju aż będą brązowe.

 

CIAPER KAPUSTA

 

Składniki:

70 dag ziemniaków

50 dag kapusty kiszonej

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (czas gotowania zależy od kapusty, młodej wystarczy 30 minut). Odlać wodę, kapustę po przestudzeniu odcisnąć i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, również do miękkości. Rozetrzeć na puree, wymieszać z kapustą i doprawić. 

 

jest jeszcze inny przepis na ciapkapusta

Składniki:

 

0,5 kg kapusty kiszonej

 

150g boczku

 

1 cebula

 

0,75 kg ziemniaków

 

liść laurowy - opcjonalnie

 

sól, pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

 

Boczek smazymy na skwarki, na wytopionym tłuszczu podsmazamy pokrojona w kostkę cebulę. Kapustę kiszoną płuczemy, drobno siekamy i gotujemy do miekkosci (ok pół godziny). Pod koniec gotowania można dodać liść laurowy. Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Dodajemy do kapusty skwarki i cebulę, mieszamy wszystko razem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy ziemniaki i dodajemy do nich kapustę. Wszystko razem mieszmy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jesli potrawa jest zbyt sucha można dodać łyżke masła.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl