Chłodnik z żurkiem wg klodowskiego, A Przepisy kulinarne 1
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chłodnik z żurkiem – 3-4 młode buraczki wraz z botwinką (listkami buraczka) dokładnie myjemy i gotujemy wywar. Wody dajemy tyle, aby przykryć buraczki. Po ugotowaniu wywar odcedzamy, buraczki kroimy w pół lub ćwierćplasterki. Listki możemy użyć do innej potrawy, nie będą nam potrzebne.
Następnie do wywaru dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, sól, odrobinę pieprzu, łyżeczkę miodu i zagotowujemy go dodając zakwasu żurkowego. Zakwasu dajemy tyle, aby uzyskać wyraźny kwaskowaty smak. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie bierzemy 3-4 średniej wielkości gruntowe ogórki, 2 małosolne, pęczek rzodkiewek, koperek i 2 cebule dymki.
Po umyciu, ewentualnie obraniu (jeżeli nie znamy źródła pochodzenia np. ogórków) wszystkie warzywa cienko kroimy w półplasterki. Dodajemy do nich pokrojone buraczki, solimy nierafinowaną solą i delikatnie mieszamy.
Następnie do schłodzonego wywaru dodajemy dobre zsiadłe mleko (może także być kefir lub maślanka) i – po spróbowaniu - ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Łączymy pocięte warzywa z wywarem. Do talerza z chłodnikiem dajemy połówkę jajka (tylko i wyłącznie z nr. „0”), ugotowanego na mniej niż twardo. Życzę smacznego.