Chlaby Przepisy sciagneite z internetu, Przepisy Kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Przepisy sciagneite z internetu (Ziutko?)

 

Mój pierwszy chlebek
mleko 1 i 1/8 kubka z zestawu mąka
olej słonecznikowy 2 i 1/2 dużej łyżeczki
sól 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
cukier 2 i 1/4 dużej łyżeczki (tej z miarki z zestawu)
typ 550 3 - 4 kubki (kubek z zestawu)
drożdże 1 i 1/4 małej łyżeczki z zestawu.
program nr 1.

Babka z automatu
1 i 1/2 pojemnika mleka
1/4 kostki roztopionego masła
5-6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy zapach (kilka kropli np. pomarańczowego, waniliowego)
1 całe jajko
3 pojemniki mąki pszennej typ 550
1 opakowanie suszonych drożdży
Piekę na programie 1 i gdy zaczyna piszczeć po 30 min dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową ewentualnie orzechy. Piekę albo do końca albo po 2 godz. wyjmuję nie upieczone, a wyrośnięte ciasto i formuję z niego okrągłe bułeczki, które smaruję białkiem i piekę ok. 10 min w piekarniku lub wałkuję smaruję białkiem i marmoladą z bakaliami (koniecznie marmoladą, bo dżem wypływa) zwijam w roladę i znowu smaruję białkiem i piekę w piekarniku ok. 30 40 minut. Można jeszcze w innej wersji rozwałkować ciasto
drożdżowe do blaszki plackowej ułożyć na cieście np. śliwki lub inne owoce, poczekać 15 minut aż wyrośnie, posypać kruszonką i piec 25-30 min.

Chlebek turecki
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
orzechy 5 łyżek
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb na zakwasie
woda 220 ml
mąka żytnia razowa 200 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka pszenna "biała" 150 g
zakwas 150 g
drożdże 1/2 łyżeczki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
program Vollkornbrot

Chlebek korzenny
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżki
orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb pszenno-żytni
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 150 g
mąka pszenna razowa 250 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis

Chleb z ziarnami
woda 330 ml
masło 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
mąka żytnia razowa 100 g
ulubione ziarna (np. słonecznik, gotowana pszenica, dynia, sezam) 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot

Chleb jogurtowy
woda lub mleko 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Włoski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej roślinny 1 i 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot

Chleb pszenny ciemny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 500) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot

Chleb gryczany
woda 330 ml
masło 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 150 g
mąka gryczana 150 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Słodki chleb
woda 200 ml
mleko + 1 jajko łącznie 130 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig

Chleb a la pizza
woda 320 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
olej roślinny 1 łyżka
oregano 2 łyżki, ser parmezan 2 łyżki
drobno pokrojona kiełbasa salami 50g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec!

Jogurtowy chleb pełnoziarnisty
woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
Mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis

Francuski chleb miodowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot

Razowe ciasto na pizzęwoda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
Po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min. do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.

Ciasto na pizzę
woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
Po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min. do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.

Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami
woda lub mleko 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna (typ 550) 500 g
mak 1/2 kubeczka
rodzynki - dodać po sygnale! 100g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb ziemniaczany
woda + jajko łącznie 310 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ugotowane, starte ziemniaki 1/2 kubeczka
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb ziołowy
maślanka 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ulubione zioła 4 łyżki (łącznie)
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb pszenny razowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier lub miód 1 łyżka
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot

Chleb pszenny mieszany
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell

Chleb z rodzynkami
woda 330 ml, masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb bananowy
woda lub mleko 320 ml
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier + cukier waniliowy 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
starty banan 1 okazały
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec

Chleb z rodzynkami i orzechami
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
pokruszone orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
program Basis

Chlebek (przepis od Agacika - Agacik to moja kumpela )
1 i 1/4 kubka wody
1 i ½ łyżeczki sypkich drożdży
2 łyżeczki soli,
łyżka cukru,
łyżka czubata mleka w proszku
3 kubki mąki chlebowej typ 800
3/4 kubka zmieszanych ziaren słonecznika i prażonego siemienia lnianego.

Chleb Fiony
1 litr mocno ciepłej wody
50g świeżych drożdży
1 kg mąki zwykłej + otręby lub opcjonalnie mąka mieszana: razowa ze zwykłą
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
masło do wysmarowania foremek (2 wąskie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania
Do dużego gara (4l) wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy mąkę, czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy 2-3 łyżki oliwy, odstawiamy na ½ h. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min. Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie, do foremek się je wlewa!
W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć objętość 2-2,5-krotnie, w piekarniku o następne 50-80%.

Chleb pszenny jasny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell

Francuski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej roślinny 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot

Chleb wiejski (Podobno nie wychodzi mimo szczerych chęci)
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis

Chleb pszenno-żytni na piwie
4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
4 dag drożdży
1 łyżka soli
To są składniki na 2 chleby, do maszyny należy zmniejszyć ilość (podzielić na pół).

Zakwas żytni
2/3 szklanki źródlanej wody (w każdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanka mąki żytniej (organicznej medium)
1/8 łyżeczki suchych drożdży

Wszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny.

Następnego dnia dodać:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki ciepłej wody źródlanej
Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny.
Trzeciego dnia powtórzyć, dodać tę samą ilość wody i mąki, dobrze wymieszać i zostawić na około 8 godzin.
Zakwas powinien podwoić swoją objętość. Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp. pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać - dodając po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni

Chleb żytni na zakwasie
1 szklanka zakwasu
2 szklanki mąki żytniej
2 szklanki mąki chlebowej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 1/8 szklanki wody (niechlorowanej)

Wyrobić na "dough". Z powstałego ciasta odłożyć 1 szklankę (jako zaczątek na następny bochenek, ale nie jest to konieczne). Ciasto przełożyć do formy keksowej i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 120C i piec około 1 godziny. Podnieść temperaturę do 180C i piec następną godzinę, aż chleb będzie dobrze wypieczony.

Chleb na zakwasie znany również jako Chleb emigrantów
Dzień I - zakwas:

1 szklanka wody niechlorowanej
1/4 łyżeczki suchych drożdży
1 1/4 szklanki maki chlebowej
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki mąki żytniej

Dzień II:

1 szklankę wody niechlorowanej
1 łyżkę gruboziarnistej soli
1 łyżkę cukru
1/4 łyżeczkę suchych drożdży
3 1/2 szklanki mąki chlebowej

Dzień I - zakwas:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na noc - na nie mniej niż 8, nie więcej niż 16 godzin. Można tez wymieszać go w maszynie do pieczenia chleba, maszynę wyłączyć i zostawić na noc z lekko uchylona pokrywa.

Dzień II:

Dobrze wymieszać zakwas i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie stawiało lekki opór. Ciasto będzie ciągle lekko lepki i raczej luźne. Dalej postępować jak poniżej.

Dla tych, którzy posiadaj maszynę do pieczenia chleba:

Włączyć na cykl "dough" lub "manual". Po zakończeniu cyklu wyjąć na stolnicę i zostawić przykryte ściereczką na 30 minut. Można tez zostawić w misce, schłodzone w lodowce do następnego dnia.

Lekko uklepać, ukształtować w kulę i położyć na blasze. Zostawić do wyrośnięcia, ale uwaga - nie dopuścić aby podwoiło swoją objętość! Powinno urosnąć 30 do 40%, nie więcej, bo takie za bardzo wyrośnięte nie będzie w stanie utrzymać swojej struktury i opadnie w piekarniku.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 245 C, bochenek spryskać letnia woda, spryskać również piekarnik, wsunąć blachę (najlepszy jest kamień do pieczenia pizzy lub podwójna blacha) na najniższą półkę i piec 15 minut, spryskując piekarnik od czasu do czasu. Obniżyć temperaturę do 225 C i piec aż będzie dobrze upieczony w środku, około 35 minut.

Ciasto jest "wolne" i należy unikać pokusy dosypania mąki. Takie ma być.

Wypróbowany wielokrotnie (jak dotąd ulubiony) chlebek z ziarnami (przepis Ziutki)
300 ml letniej wody
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki soku z cytryny
375 g białej mąki chlebowej
125 g mąki żytniej
1,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
ja daje dowolna ilość ziaren, nawet do 150-200 gram i chleb wypieka się dobrze
ziarenka to słonecznik, dynia, czarny i normalny sezam, ewentualnie kminek i mak

Z drożdżami w proszku jesteśmy ostrożni i z własnego doświadczenia wiemy, że lepiej dać ich odrobinkę mniej, taką niepełną łyżeczkę, wtedy chleb nie wyrasta za wysoko.

Najpierw należy wlać wodę, dodać olej i sok z cytryny. Potem posypać delikatnie obiema mąkami, tak żeby mąka utrzymała się na powierzchni wody (i żeby tę powierzchnię zakryła całkowicie), a nie wymieszała się z nią. Na mąkę - mleko w proszku. Następnie sól, cukier i ziarna wysypujemy w 3 narożniki pojemnika (rzeczywiście warto -lepiej się wymiesza niż wsypane w 1 miejsce). Palcem należy zrobić otworek w mące, ale tak, żeby nie dostać się do wody. W dziurkę wsypać drożdże. I do maszyny.

Żytni chleb z ziarnami (przepis Ziutki)
360 ml letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl