Chili con carne zapiekane z serem, kulinarnie, różne przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chili con carne zapiekane z serem
ok. 70 minut kcal 680 białka 32 g tłuszczu 43 g węglowodanów 34 g
Przygotowanie:
Cebule obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej, smażyć cebule aż do zeszklenia. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez chwilę. Dodać mięso i podsmażyć. Pomidory osączyć na sicie. Wyciąć szypułkę. Fasolę osączyć z zalewy i dobrze opłukać, osączyć z wody. Pomidory i fasolę dodać do mięsa, pomidory rozdrobnić łyżką do mieszania. Doprawić solą, chili, papryką i cukrem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Obrać ziemniaki, pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm za pomocą krajalnicy do warzyw lub noża. Gotować przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, odlać i osączyć.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wymieszać śmietanę, skrobię i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
Połowę masy przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia, przykryć plastrami ziemniaków i pozostałą masą mięsną. Posypać równomiernie serem. Piec w gorącym piekarniku przez 25 minut.
Wskazówka: chili con carne jest klasycznym posiłkiem jednodaniowym. Można go podawać bez zapiekania z ziemniakami lub chlebem pita i świeżą, zieloną sałatą.
Składniki na 4-6 porcji:
· 1 cebula
· 2 łyżki oleju słonecznikowego Promienna
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mikado
· 500 g mieszanego mięsa mielonego
· 2 puszki obranych pomidorów w sosie własnym Nostia (po 400 g)
· 1 puszka czerwonej fasoli Campo Largo (425 g)
· sól
· przyprawa chili
· słodka papryka Kania
· 1-2 łyżeczki cukru
· 500 g ziemniaków
· 200 g śmietany Pilos
· 1 łyżka skrobi kukurydzianej
· 1 pęczek pietruszki
· pieprz mielony Kania
· 150 g startego sera Milbona
[ Pobierz całość w formacie PDF ]