Chili con carne zapiekane z serem, kulinarnie, różne przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chili con carne zapiekane z serem

 ok. 70 minut kcal 680 białka 32 g tłuszczu 43 g węglowodanów 34 g



 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Cebule obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej, smażyć cebule aż do zeszklenia. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez chwilę. Dodać mięso i podsmażyć. Pomidory osączyć na sicie. Wyciąć szypułkę. Fasolę osączyć z zalewy i dobrze opłukać, osączyć z wody. Pomidory i fasolę dodać do mięsa, pomidory rozdrobnić łyżką do mieszania. Doprawić solą, chili, papryką i cukrem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Obrać ziemniaki, pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm za pomocą krajalnicy do warzyw lub noża. Gotować przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, odlać i osączyć.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wymieszać śmietanę, skrobię i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.

Połowę masy przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia, przykryć plastrami ziemniaków i pozostałą masą mięsną. Posypać równomiernie serem. Piec w gorącym piekarniku przez 25 minut.

Wskazówka: chili con carne jest klasycznym posiłkiem jednodaniowym. Można go podawać bez zapiekania z ziemniakami lub chlebem pita i świeżą, zieloną sałatą.

Składniki na 4-6 porcji:

·         1 cebula

·         2 łyżki oleju słonecznikowego Promienna

·         2 łyżki koncentratu pomidorowego Mikado

·         500 g mieszanego mięsa mielonego 

·         2 puszki obranych pomidorów w sosie własnym Nostia (po 400 g)

·         1 puszka czerwonej fasoli Campo Largo (425 g)

·         sól

·         przyprawa chili

·         słodka papryka Kania

·         1-2 łyżeczki cukru

·         500 g ziemniaków

·         200 g śmietany Pilos

·         1 łyżka skrobi kukurydzianej

·         1 pęczek pietruszki

·         pieprz mielony Kania

·         150 g startego sera Milbona

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl