Churros,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
<< Churros >>
Olej do smażenia Smażyć na złoty kolor
Składniki na ciasto:
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
250 ml ciepłej wody
Składniki na sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady / proporcję czekolady gorzkiej i mlecznej można
25 g mlecznej czekolady dobrać dowolnie /
Łyżka syropu klonowego (ewentualnie miodu)
150 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
1) Przygotować sos czekoladowy. W tym celu pokruszyć czekoladę do rondelka o grubym dnie, dolać śmietanę i syrop klonowy (miód). Rozpuścić składniki na małym ogniu.
2) W czasie rozpuszczania czekolady przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
3) Pamiętamy o sosie czekoladowym!!! J
4) Wlać oliwę i wymieszać. Następnie powoli wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać na dość gęste ciasto.
5) Ciasto przełożyć do rękawa kucharskiego i wyciskać ok. 5 cm wałeczki na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. /Wskazówka: wałeczki ciasta (5 cm) można obcinać nożyczkami kuchennymi./
6) Usmażone ciastka wyłożyć na papier i odsączyć nadmiar tłuszczu.
7) Jeszcze ciepłe ciastka obtoczyć w brązowym cukrze i cynamonie.
8) Podawać z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy przelać do małych filiżanek, aby można było ciastka w nim maczać.
~~SMACZNEGO~~
[ Pobierz całość w formacie PDF ]