Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową, Przepisy- ciasta i nie tylko

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

 

 

Składniki (na tortownice 25cm):

 

Ciasto:

- 1 kopiasta szklanka mąki i jeszcze ½ szklanki mąki

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia



- 2/3 szkl migdałów

- ¾ kostki masła

-  szkl cukru

- 4 jajka

- ½ łyżeczki aromatu waniliowego

- ½ kg jabłek

- 2 łyżki soku z cytryny

 

Wierzch:

- 1 łyżka masła

- ½ szklanki jasnego brązowego cukru (lub białego)

- 2 łyżki śmietany 12%

- 1 ½ szklanki płatków kukurydzianych

- 160g konfitury wiśniowej

 

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Masło roztopić.

Migdały zemleć i wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

 

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (aż cukier się rozpuści). Ciągle ucierając (zmniejszyć obroty na najniższe), powoli wlewać przestygnięte masło. Dodać aromat i w dwóch partiach mąkę, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, poukładać na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji  góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika) i piec przez 40-45 minut.

 

Wierzch:

W międzyczasie do rondelka włożyć 1 łyżkę masła, brązowy cukier i śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane, wymieszać.

 

Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy konfiturą wiśniową (nakładamy ją w przestrzenie między jabłkami) i rozkładamy płatki kukurydziane (najlepiej ręcznie, oczywiście, jeśli masa już na tyle przestygła). Wkładamy z powrotem do pieca jeszcze na 25-30 minut.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl