Chałwowiec - sposób wykonania, Folder Kulinarny, Przepisy różne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chałwowiec
Ciasto:
· 6 jajek
· szklanka cukru
· cukier waniliowy
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżka mąki pszennej
· 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
Masa:
· 2 budynie waniliowe (bez cukru)
· 1 kostka masła
· 3 szklanki mleka
· 30 dkg chałwy waniliowej
Ponadto na wierzch:
· gorzka czekolada
Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35X20cm. przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa placki.
Masa:
Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.
Wykonanie:
Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Przechowujemy w lodówce.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]