Chleb Żytni na Mleku, Przepisy- placki, ciastka, obiady
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)
Składniki
· mąka żytnia, 0,5 kg
· mleko, 300 ml
· drożdże instant 5g lub zwykłe 10g, 5 g / 10g
· olej, łyżka
· sól, do smaku ok. łyżeczka
· pieprz, do smaku
> 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
1.
Do dużej miski należy wlać mleko i wsypać drożdże, wymieszać, dodać łyżkę stołową oleju, sól i pieprz do smaku.
2.
Następnie wsypać 0, 5 kg mąki żytniej i wyrobić ciasto na jednolitą masę (ręcznie bądź 10min w mikserze).
3.
Miskę przykryć ścierką i odłożyć do ciepłego miejsca na godzinę.
4.
Po godzinie ciasto przełożyć do formy uprzednio wyłożoną
papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i jeszcze na 30 min odłożyć do ciepłego miejsca.
5.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 210°C, a po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.
6.
Chleb piec jeszcze około 35 minut, następnie piekarnik wyłączyć, a chleb wyłożyć dopiero po upływie 15 minut na deskę, aby wystygł.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]