Chleb Żytni na Mleku, Przepisy- placki, ciastka, obiady

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chleb Żytni na Mleku (bez zakwasu)

 

Składniki

·         mąka żytnia, 0,5 kg

·         mleko, 300 ml

·         drożdże instant 5g lub zwykłe 10g, 5 g / 10g

·         olej, łyżka

·         sól, do smaku ok. łyżeczka

·         pieprz, do smaku

> 6 os.

> 60 min

średnie

przystępne

Przygotowanie

1.     

Do dużej miski należy wlać mleko i wsypać drożdże, wymieszać, dodać łyżkę stołową oleju, sól i pieprz do smaku.

2.     

Następnie wsypać 0, 5 kg mąki żytniej i wyrobić ciasto na jednolitą masę (ręcznie bądź 10min w mikserze).

3.     

Miskę przykryć ścierką i odłożyć do ciepłego miejsca na godzinę.

4.     

Po godzinie ciasto przełożyć do formy uprzednio wyłożoną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i jeszcze na 30 min odłożyć do ciepłego miejsca.

5.       

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 210°C, a po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.

6.       

Chleb piec jeszcze około 35 minut, następnie piekarnik wyłączyć, a chleb wyłożyć dopiero po upływie 15 minut na deskę, aby wystygł.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl