Chłodniki, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chłodniki
Pomidorowy
Składniki:
4 duże pomidory
1 duża cebula
1 zielona papryka
pół ogórka
4 ząbki czosnku
pół szklanki pokruszonego białego chleba
4 łyżki oliwy
4 łyżki octu winnego
1 łyżka pasty pomidorowej
1 litr zimnej wody
szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Starannie umyte warzywa obieramy ze skorki, usuwamy pestki i drobno kroimy. Następnie ucieramy je w mikserze dodając zmiażdżony czosnek i chleb. Dolewamy wodę, ocet, oliwę, dokładnie mieszamy, po czym ponownie starannie miksujemy. Do gęstego płynu dodajemy przecier, szczyptę cukru, poprawiamy sola i pieprzem do smaku i jeszcze chwile miksujemy. Przykrywamy miskę szczelnie folia i odstawiamy gazpacho do lodówki na 2-3 godziny. Tuz przed podaniem ubijamy chłodnik trzepaczka (ma on około 30 róznych wersji).
Czosnkowo-winogronowy
Składniki:
150 g migdałów,
1 główka czosnku,
250 g czerstwej bulki pszennej,
75 ml oliwy,
3 łyżki octu winnego,
200 g winogron bez pestek,
1,5 l przegotowanej zimnej wody,
sól.
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę pokroić na małe kromki, okroić skórkę, zalać zimna, przegotowana woda i moczyć 30 min. Osączyć z nadmiaru wody.
Winogrona opłukać, oderwać z kiści i delikatnie zdjąć skórkę. Przełożyć do
miseczki.
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. Odcedzić i zdjąć skorki. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać.
Obrane migdały i czosnek utrzeć w moździerzu lub w misce na jednolitą masę.
Dodać osaczoną bułkę, oliwę i ocet. Zmiksować i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Do ochłodzonej masy dolać bardzo zimna wodę i mieszać tak długo, aż masa nabierze konsystencji płynnego kremu.
Przed podaniem przelać chłodnik do miseczek i przybrać winogronami.
Chłodnik z buraczkami:
Składniki:
1l maślanki,
200ml śmietanki 12%,
koperek,
1/2 ogórka zielonego,
pęczek rzodkiewek,
3 jajka,
15 dkg wędliny drobiowej,
1 słoik buraków krajanych ze słoika,
sól, pieprz, cukier, cytryna.
Przygotowanie:
Zmiksować maślankę ze śmietaną. Dodać szczyptę soli, pieprzu, łyżkę cukru i sok z 1/4 cytryny. Buraki odsączyć. Jajka ugotować. Pokroić drobno 1/2 pęczka koperku. Jajka, szynkę, ogórek i rzodkiewki pokroić w słupki. Wszystko wymieszać
Chłodnik z ryżem
Składniki:
10 dag szczawiu,
2 łyżki ryżu,
1 pęczek szczypiorku i koperku,
2 jaja,
1250 ml kwaśnego mleka,
1/4 l śmietany,
sól,
cukier,
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Szczaw starannie opłukać, sparzyć, drobno posiekać. Ryż ugotować na półsypko. Szczypiorek, miętę i koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokrajać. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokrajać wzdłuż na cząstki Mleko roztrzepać ze śmietana, połączyć wszystkie składniki razem. Doprawić solą i cukrem do smaku, ostudzić. Podawać na zimno.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]