Chiński placek, KUCHNIA-PRZEPISY, CIASTA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chiński placek
Biszkopt żółty:
6 jaj
20 dag cukru
2 kisiele cytrynowe
1 łyżeczka proszku
2 łyżki mąki pszennej
Całość przygotować jak na biszkopt. Upiec, zimny przekroić na pół.
Jeżeli jeden kisiel jest na 0,75 litra wody powinniśmy użyć 2, jeżeli na 0,5 litra wody potrzebujemy 3 szt.
Placek:
4 jaja
4 jabłka
1,5 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 szkl. orzechów mielonych
Białka ubić, dodać połowę cukru a następnie żółtka. Pokrojone w kostkę jabłka zasypać resztą cukru i zalać olejem, wymieszać i dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać orzechy, mąkę i sodę. Wymieszać i upiec w tej samej blaszce co biszkopt żółty.
Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 szkl. cukru
1 masło
1 galaretka cytrynowa
Z mleka, cukru, żółtka i obu mąk ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z 1 masłem. Na koniec dodać zimną galaretkę rozpuszczoną wcześniej w 1/2 szkl. wody.
Przekładać:
BISZKOPT ŻÓŁTY-1/2KREMU-PLACEK-1/2KREMU-BISZKOPT ŻÓŁTY
Wierzch polać dowolną polewą.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]