Ciasteczka czekoladowe black, przepisy zepter, ciasteczka, ciastka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasteczka czekoladowe black& Wites
Składniki:
· 225 g gorzkiej ub półsłodkiej czekolady
· 110 g masła
· 2/3 szklanki cukru
· 3 duże jajka
· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 1 i 2/3 szklanki mąki
· 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Wykonanie:
· W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam masło z połamaną czekoladą.
· Białka ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżeczce cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Mieszam z rozpuszczoną czekoladą.
· Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypuję do masy czekoladowej i mieszam do czasu połączenia się składników. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
· Z zimnego ciasta formuję kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtaczam je dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, wkładam resztę do lodówki i wyjmuję partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.
· Piekę przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC. Przekładam na metalową kratkę do ostudzenia. Trzeba uważać, aby nie piec ciasteczek zbyt długo, bo mogą nie być miękkie w środku. Można wyjąć jedno i spróbować.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]