Ciasto orzechowe, przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ciasto orzechowe

 

Ciasto:

·        25 dag cukru pudru

·        0,5 kg mąki

·        20 dag margaryny

·        2 jaja

·        2 łyżki miodu rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłego mleka

·        1 łyżeczka sody

Masa:

·        20 dag orzechów grubo pokrojonych

·        10 dag cukru

·        12 dag masła

·        2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

·        0,75 l mleka

·        3 łyżki mąki ziemniaczane

·        3 łyżki mąki pszennej

·        15 dag cukru

·        kostka masła

·        dodatkowo powidła śliwkowe

Przygotowanie masy:
Masło, cukier i miód rozpuścić na patelni, dodać orzechy i podsmażyć.

Ciasto:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać ciepłe mleko i resztę. Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, a na trzeci surowy wylać gorącą masę i dopiero upiec. Każdy placek piec około 15 minut, w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem.

Przełożenie:
placek, powidła, masa, placek, powidła, masa, placek z orzechami.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl