Ciasto orzechowe, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasto orzechowe
Ciasto:
· 25 dag cukru pudru
· 0,5 kg mąki
· 20 dag margaryny
· 2 jaja
· 2 łyżki miodu rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłego mleka
· 1 łyżeczka sody
Masa:
· 20 dag orzechów grubo pokrojonych
· 10 dag cukru
· 12 dag masła
· 2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
· 0,75 l mleka
· 3 łyżki mąki ziemniaczane
· 3 łyżki mąki pszennej
· 15 dag cukru
· kostka masła
· dodatkowo powidła śliwkowe
Przygotowanie masy:
Masło, cukier i miód rozpuścić na patelni, dodać orzechy i podsmażyć.
Ciasto:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać ciepłe mleko i resztę. Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, a na trzeci surowy wylać gorącą masę i dopiero upiec. Każdy placek piec około 15 minut, w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem.
Przełożenie:
placek, powidła, masa, placek, powidła, masa, placek z orzechami.