Ciasto kawowo-chałwowe, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasto kawowo-chałwowe
Składniki:
· 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
· 125 g margaryny do wypieków
· 100 g cukru
· 2 łyżki naturalnej kawy rozpuszczalnej
· 2 łyżki wrzącej wody
· 170 g chałwy orzechowej
· 220 g mąki pszennej + dodatkowo 30 g
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· olejek arakowy
Wykonanie:
Białka ubić z dodatkiem cukru, dodać po jednym żółtku i pokrojoną w kawałki chałwę, margarynę roztopić, kawę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do utartej masy dodać przestudzoną margarynę i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (220g), delikatnie wymieszać, dodać kilka kropli olejku i wlać połowę ciasta do wysmarowanej i wysypanej mąką formy.
Do drugiej połowy ciasta dodać rozpuszczoną kawę i pozostałą mąkę (30g), przemieszać i wylać na jasne ciasto, zrobić esy-floresy po cieście np. widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec 45 minut. Smacznego:)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]