Ciasto kawowo-chałwowe, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasto kawowo-chałwowe

Składniki:

·         6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)

·         125 g margaryny do wypieków

·         100 g cukru

·         2 łyżki naturalnej kawy rozpuszczalnej

·         2 łyżki wrzącej wody

·         170 g chałwy orzechowej

·         220 g mąki pszennej + dodatkowo 30 g

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         olejek arakowy

Wykonanie:

Białka ubić z dodatkiem cukru, dodać po jednym żółtku i pokrojoną w kawałki chałwę, margarynę roztopić, kawę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do utartej masy dodać przestudzoną margarynę i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (220g), delikatnie wymieszać, dodać kilka kropli olejku i wlać połowę ciasta do wysmarowanej i wysypanej mąką formy.

Do drugiej połowy ciasta dodać rozpuszczoną kawę i pozostałą mąkę (30g), przemieszać i wylać na jasne ciasto, zrobić esy-floresy po cieście np. widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec 45 minut. Smacznego:)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl