Chrupiące maleństwa z kurczaka, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chrupiące maleństwa z kurczaka
Składniki
Przepis
1 pierś z kurczaka,
1 jajko,
2/3 szklanki płatków pszennych (lub kukurydzianych),
sos sojowy ciemny,
słodka papryka w proszku,
sól i pieprz.
Myjemy pierś pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Skrapiamy sosem sosem sojowym (z dodatkiem kilku kropel cytryny) i zostawiamy na jakieś pół godziny, żeby się lekko zamarynowało.
Teraz szykujemy panierkę. W tym celu rozdrabniamy nasze płatki prawie na proszek, np. wrzucając do plastikowej torebki i gniotąt, depcząc, tłukąc...
A jajko, jak to jajko, wbijamy do miseczki i rozmącamy porządnie, po czym dodajemy odrobinę sproszkowanej papryki i dokałdnie mieszamy.
Po wyjęciu z lodówki mięso jeszcze trochę solimy i pieprzymy (trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo sam sos sojowy już jest słony).
Nastęnie zanurzamy każdy kawałek mięsa w jajku i obtaczamy w pokruszonych płatkach. Radzę dobrze dociskac panierkę - wówczas nie poodpada podczas smażenia.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]