Chlebek bananowy z czekoladą, coś dla żołądka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Chlebek" bananowy z czekoladą
Składniki:
3-4 banany (oczywiście obrane ze skórek ;))
2 jajka
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. mleka
120 g miękkiego masła
2 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
60 g orzechów włoskich
150 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej - jak kto woli)
Miksujemy banany (najlepiej rozerwać je albo pokroić na mniejsze kawałki, żeby ułatwić pracę mikserowi), jajka, cukier, mleko i masło. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Powoli dodajemy suche składniki do masy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Orzechy siekamy na małe kawałki (ręcznie albo wkładamy do jakiegoś woreczka i traktujemy je wałkiem czy tłuczkiem albo uderzamy nimi o blat - tylko ostrożnie - mają być w małych kawałkach, a nie w proszku). Prawie całą czekoladę "siekamy" na małe kawałki. Zostawiamy ok. 25 g (ćwiartkę tabliczki) do dekoracji wierzchu.
Posiekane orzechy i czekoladę dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Przekładamy masę do dużej keksówki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostawioną ćwiartkę czekolady.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut - do suchego patyczka. U mnie było to ok. 50-55 minut.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]