Chałwowiec, coś dla żołądka, ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chałwowiec
puszysty, czekoladowy biszkopt z kremowym, delikatnym, budyniowo-chałwowym kremem ... Składniki
dla 1 osoby
CIASTO:,
jajka, 6
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Mąka pszenna, 1 łyżka
budynie czekoladowe (bez cukru), 3
Masa:,
budynie waniliowe (bez cukru), 2
masło, 20 dag
mleko, 3 szkl.
chałwa waniliowa, 30 dag
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
2. Masa: Budynie ugotować na mleku i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę i dokładnie utrzeć, aż masa będzie gładka.
3. Biszkopt przeciąć na pół. Do blachy włożyć jedną część, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i na wierzch wyłożyć resztą masy. Na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę (placek przechowywać w lodówce). Smacznego :-)
P.S. Przepis pochodzi z blogu slodkieimpresje.blox.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]