Ciasta 1, Przepisy kulinarne(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasta
Kruche z owocami
Składniki
1/2 słoika dżemu pomarańczowego
3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 kostka masła
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
do pianki:
5 łyżek cukru
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać 1 cukier waniliowy.
Do miski wsypać 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, masło, 4 żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Podzielić na dwie nierówne części. Większą część ciasta rozłożyć na średniej wielkości blaszce wysmarowanej masłem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika-180 st. C, aż się zrumieni. Wyjąć i na gorące rozsmarować dżem, na to jabłka. Ubić pianę z 4 białek , dodać do niej 5 łyżek cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszać łyżką dokładnie, ale nie za długo i nałożyć na owoce. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta i wstawić do piekarnika 180 st. C na 55 minut. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić podczas wyrabiania, należy dodać 1-2 łyżki śmietany.
Makowo-jabłkowy odlot
Składniki
Na ciasto:
-2 szklanki mąki krupczatki
-2/3 kostki margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
Na masę makowo-jabłkową:
-30 dag maku
-0,5 kg jabłek
-5 jajek
-20 dag margaryny
-1,5 szklanki cukru
-bakalie
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżeczek kaszy manny
-1 aromat migdałowy
Do dekoracji:
-polewa czekoladowa
-płatki migdałowe/wiórki kokosowe/ kolorowa posypka/siekane orzechy
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i cukier, posiekać nożem. Później dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, dodać śmietanę. Ciasto, owinięte folią lub ściereczką, schłodzić pół godziny w lodówce. Później wyjąć i wylepić nim formę.
Masa makowa:
Mak sparzyć i zmielić. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy ostygną dodawać do nich kolejno: roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, bakalie i aromat migdałowy. Masę wylać na ciasto. Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą i posypać czymś dekoracyjnym.
Amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 10 dag rodzynek
Sposób przyrządzenia
1.Składniki wymieszać, oprócz mąki. Ciągle zagniatając, dodawać stopniowo mąkę.
2. Z ciasta lepić kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą kulkę należy spłaszczyć w dłoniach, a widelcem odcisnąć na każdym ciasteczku kratkę.
3. Posypać rodzynkami.
4. Piec 10-14 minut w 175 st. C., aż będą złote.
Anielskie oczka
Składniki
12 dag mąki
30g cukru pudru
2 żółtka
75g masła
3 łyżki kremówki
1/2 paczki żółtej galaretki
1/2 paczki czerwonej galaretki
Sposób przyrządzenia
Z masła, mąki, cukru pudru i żółtka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. Z ciasta zrobić kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej zrobić zagłębienie. Piec 15 minut w temp. 200 st. C. Żółtko wymieszać ze śmietaną. Posmarować ciastka. Zrobić galaretki. Napełnić nimi ciastka.
Anyżki świąteczne
Składniki
14 dag cukru
14 dag mąki
2 jajka
łyżeczka anyżu
Sposób przyrządzenia
Utrzeć jajka z cukrem na białą, gęstą masę, lekko podgrzać, dodać mąkę, zagnieść ciasto. Dodać anyżek, chwilę jeszcze wygniatać ciasto. Posmarować blachę masłem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wycinać okrągłe ciasteczka, posmarować stopionym masłem, układać na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na wolnym ogniu. Ciasteczka powinny lekko urosnąć i lekko zżółknąć.
Apricot Cranbery Bread Latynoski
Składniki
2 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0.5 łyżeczki soli
2 jaja
0.5 szklanki oleju lub masła
1 szklanka soku pomarańczowego lub mleka lub wody
0.5 szklanki dzemu
konfitury borówkowe
skórka pomarańczowa lub wanilia
bakalie
Sposób przyrządzenia
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól zmieszać razem w jednej misce, a w drugiej misce jajka, olej, sok z pomarańczy, mleko, dżem, konfitury borówkowe, skórka pomarańczowa i wanilia. Wszystko razem zmieszać, a na koniec dodać bakalie. Piec 1,5 godziny.
Aromatyczny pijak
Składniki
ciasto:
5 jajek
4 łyżki cukru
2 1/2 łyżki mąki tortowej
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
krem:
2 paczki kremu czekoladowego do tortów w proszku
450 ml zimnego mleka
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
2 paczki rodzynek w czekoladzie
2 galaretki wiśniowe
1 słoik wiśni drylowanych
1 czekolada mleczna- drobno posiekana
4 opakowania herbatników
200 ml spirytusu
polewa:
1/3 kostki masła
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru
3-4 łyżki wody
Sposób przyrządzenia
Ciasto: całe jajka ubijamy z cukrem, aż masa uzyska biały kolor, dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto włożyć na blachę i do piekarnika na ok.15 do 20 minut. Po wystygnięciu polewamy rozcieńczonym spirytusem.
Krem: wiśnie odsączamy, sok wykorzystujemy do przygotowania galaretek, które rozcieńczamy w 2 szklankach płynu. Wylewamy do dużego płaskiego naczynia, a gdy zastygnie kroimy w małą kostkę. Kremy ubijamy z mlekiem 3 minuty, dodajemy miękkie masło, cukier i 5-6 łyżek spirytusu, nadal ubijamy około 3 minuty. Do kremu dodajemy rodzynki, pokrojoną galaretkę, posiekaną czekoladę, wiśnie i delikatnie, dokładnie mieszamy. Krem wykładamy na biszkopt, na krem układamy herbatniki maczane w spirytusie, jeżeli okaże się, że pozostało trochę spirytusu równomiernie wylać na herbatniki. Przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. Polać letnią polewą.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać.
Australijskie ciasteczka
Składniki
55 dag mąki pszennej
6 dag cukru
1 łyżeczka soli
6 dag masła
2 szt. jajek
200 ml mleka
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku
Sposób przyrządzenia
Mąkę (50 dag) mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy porcjami miękkie masło zagniatając ciasto.
Ugniatamy z dodawanymi stopniowo jajkami i mlekiem tak by powstała gładka masa.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Do ciasta dodawać pozostałą mąkę i uformować kulki, a następnie małe placuszki.
Ciastka położyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, zwilżyć wodą i posypać je makiem i sezamem.
Piec 20 - 25 minut.
Baba orzechowo-korzenna
Składniki
- 27 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 proszku do pieczenia
- 15 dag mielonych orzechów laskowych
- 20 dag czekolady deserowej
- 1 cukier waniliowy
- po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej
- zapach rumowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 mleczne czekolady lub gotowa polewa
Sposób przyrządzenia
1. Roztopiony tłuszcz ubić z cukrem i jajkami. Mąki i proszek do pieczenia przesiać na masę. Dodać orzechy kakao i rozrobić na gładkie ciasto.
2. Dodać przyprawy, zapach, cukier waniliowy i czekoladę pokrojoną w kostkę.
3. Ciasto piec w formie do bab nasmarowanej tłuszczem ok. 50 min. w 180 stopniach.
4. Lekko przestudzoną babę polać czekoladą i posypać kokosem.
Babka owocowo- orzechowa
Składniki
ciasto:
8 dag rodzynek
4 dag rumu
5 jajka
20 dag masła
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
12 dag wiśni kandyzowanych
20 dag mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia,
5 dag posiekanych migdałów
5 dag orzechów laskowych
do dekoracji:
1 cytryna,
12 dag dżemu morelowego
1/4 kostki tłuszczu
Sposób przyrządzenia
Rodzynki opłukać, osączyć i skropić rumem. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i skórką cytrynową na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać żółtka. 8 kandyzowanych wiśni odłożyć, resztę przekroić na pół. Rodzynki osączyć i oprószyć niewielką ilością mąki. Resztę mąki wymieszać z proszkiem, migdałami, orzechami, połówkami wiśni i rodzynkami. Białka ubić z l0 dag cukru na sztywną pianę. Połowę porcji piany dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Resztę piany dodać do mąki z orzechami i także delikatnie wymieszać. Obie porcje ciasta połączyć. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Formę posmarować tłuszczem, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię i piec ok. 60 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.
Dekorowanie:
Cytrynę sparzyć, skórkę pokroić w cienkie paski, z owocu wycisnąć sok. Do dżemu morelowego dodać sok i podgrzać, dżemem posmarować babkę. Babkę udekorować paskami skórki cytrynowej i pozostałymi wiśniami.
Babka czekoladowo-orzechowa
Składniki
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 jajka
- 75 g startej czekolady
- 125 ml letniego mleka
- 200 g mąki
- 1/2 proszku do pieczenia
- 125 mielonych orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po jednym jajku. Na zmianę dodawać czekoladę z mlekiem. Dodać orzechy i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Przełożyć do okrągłej formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec 45-50 min. w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Babka makowa
Składniki
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
5 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 mały proszek do pieczenia
1 olejek migdałowy
10 dag rodzynek
1 polewa czekoladowa
Sposób przyrządzenia
Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą, odcedzić gdy zmiękną, wystudzić. Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę, mak, proszek i olejek, rodzynki, wyrobić. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z masą. Piec tak jak zwykłą babkę. Polać czekoladą.
Babka najeżona bakaliami
Składniki
- 20 dag suszonych daktyli
- 10 dag migdałów
- 15 dag rodzynek
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag orzechów laskowych
- 15 dag mieszanki owoców egzotycznych
- 7 łyżek rumu
- 13 dag masła
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 4 torebki cukru waniliowego
- 10 dag mąki
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 10 dag cukru pudru
Sposób przyrządzenia
Wszystkie bakalie grubo posiekać, dodać owoce egzotyczne, zalać 4 łyżkami rumu. Przykryć i odstawić na godzinkę. Masło stopić i lekko studzić. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Jedną i drugą mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem, i stopniowo dodawać do masy. Następnie dodać stopione masło oraz bakalie razem z rumem i dokładnie wymieszać. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, napełniamy przygotowaną masą. Pieczemy ponad godzinkę w temp. 175 st. C. Upieczoną babkę zostawiamy w piekarniku przez 15 minut, a następnie jeszcze przez 10 minut w formie, ale już wyjętą z piekarnika. Cukier puder ucierać z resztą rumu na gładką masę i lukrować cienką warstwą przestudzoną babkę.
Babka nasączana
Składniki
Ciasto:
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 aromat pomarańczowy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 325 dag mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 20 dag zmielonych migdałów
- 10 dag czekolady
poza tym:
- 8 łyżek whisky
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać startą drobno czekoladę oraz pozostałe składniki na ciasto i dobrze wymieszać.
2. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i piec w temp. 180 stopni ok. 1 godzinę.
3. W garnuszku podgrzać whisky, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę.
4. Ostudzone ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem, nasączyć i posypać cukrem pudrem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]