Ciasto kruche słodkie klasyczne (uniwersalne),

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

KLASYCZNE CIASTO KRUCHE



Klasyczne ciasto kruche słodkie o proporcjach 3:2:1.

Idealne do tart i babeczek oraz na spody do serników i szarlotek.
 

·         Mąka pszenna [300g]

·         Masło [200g]

·         Cukier puder [100g]

·         Żółtka [2 sztuki]
 

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.

Tarta – Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.


Szarlotka – na podpieczony i ostudzony kruchy spód wyłożyć masę, przykryć drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta i piec jeszcze około 30 minut.


Sernik – na podpieczony i ostudzony kruchy spód wykładamy masę serową. Ciasto kruche wytrzyma nawet dodatkową godzinę pieczenia i nie przypali się.

 

http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/ciasto-kruche-slodkie-klasyczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl