Ciasto kruche słodkie klasyczne (uniwersalne),
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
KLASYCZNE CIASTO KRUCHE
Klasyczne ciasto kruche słodkie o proporcjach 3:2:1.
Idealne do tart i babeczek oraz na spody do serników i szarlotek.
· Mąka pszenna [300g]
· Masło [200g]
· Cukier puder [100g]
· Żółtka [2 sztuki]
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.
Tarta – Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.
Szarlotka – na podpieczony i ostudzony kruchy spód wyłożyć masę, przykryć drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta i piec jeszcze około 30 minut.
Sernik – na podpieczony i ostudzony kruchy spód wykładamy masę serową. Ciasto kruche wytrzyma nawet dodatkową godzinę pieczenia i nie przypali się.
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/ciasto-kruche-slodkie-klasyczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]