Ciasto francuskie, CIATO FRANCUSKIE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ciastka z ciasta francuskiego

Od dawna korciło mnie , żeby zrobić takie ciastka . Podczas sobotnich zakupów udało mi się kupić gotowe płaty mrożonego ciasta francuskiego - do produkcji eksperymentalnej w sam raz :)

Nie wyszły szczególnie piękne , powiedziałabym nawet , że ciut koślawe , ale bardzo smaczne , z charakterystyczną "gazetką" w środku - do kawy w sam raz !

Składniki :

·         1 op. mrożonego ciasta francuskiego ( użyłam Frosty - 450 g )

·         dżem morelowy i z owoców leśnych

·         truskawki , pomarańcze , jabłka

·         brązowy cukier - do owoców

·         biały cukier do posypania

·         1 żółtko do posmarowania ciastek


Owoce pokroić na małe kawałki , wymieszać z brązowym cukrem ( każdy rodzaj owoców osobno ) . Ciasto pociąć na jednakowej wielkości prostokąty - w połowie z nich wyciąć okienka . Całe prostokąty układać na zimnej blasze , posmarować brzegi odrobiną żółtka , położyć części z okienkami , lekko docisnąć . Na środku każdego ciastka rozsmarować po łyżeczce dżemu , a następnie nakładać owoce z cukrem . Smarować ciastka żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody , posypać cukrem .

Piec w piekarniku nagrzanym do 210 C przez około 20-25 minut .

 

 

Ciastka francuskie z wiśniami

Sezon na wiśnie właśnie się rozpoczął, więc proponuję szybkie ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:

·         1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

·         wiśnie

·         cukier

·         jajko

Ciasto rozmrażamy. Najlepiej dzień wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki.

Wiśnie myjemy i usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy. Ciasto kroimy na kwadraty, na każdy kawałek nakładamy łyżkę wiśni i składamy go w pół dobrze zlepiając brzegi.

W miseczce roztrzepujemy widelcem jajko z odrobiną wody i smarujemy nasze ciastka.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut lub dłużej (zależy jak bardzo soczyste są wiśnie). Sprawdzamy czy spód ciasta jest dobrze upieczony.

Jeśli wiśnie są bardzo kwaśne można przygotować lukier rozrabiając cukier puder z odrobiną soku wiśniowego.

Smacznego :)

Przepis - Bardzo szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego

 

Składniki

ü      1 opakowanie ciasta francuskiego

ü      czekolada mleczna lub biała (ilość zależy od tego jakiej wielkości zrobimy

ü      ciasteczka i ile tej czekolady damy do ciastka)

ü      1 żółtko  

ü      trochę 3 szt

·         cynamon 1 łyżeczka

·         1 do smaku

·         jajko 1 szt

 

Ciasto rozmrozić i rozwinąć, pociąć na spore prostokąty. Jabłka obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Każdy prostokąt pokryć cienką warstwą jabłek z pozostawieniem wolnego brzegu. Jabłuszka posypać cynamonem i cukrem. Sklejać zgrabne, podłużne ciasteczka. Wierzch kilkakrotnie naciąć. Każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem albo samym żółtkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Ciastka układać na blasze wyłożonej sreberkiem i piec krótko aż ładnie wyrosną w mocno nagrzanym piekarniki do ok. 220 stopni.
Najlepiej podawać zaraz po upieczeniu. Raczej nie powinno się ich długo przechowywać bo ciasto robi się mało kruche i traci właściwości. Dla urozmaicenia można zamiast jabłek użyć jagód, marmolady albo połówek moreli z puszki czy ananasów (wcześniej koniecznie osuszonych) i położonych na podwójnie złożone kwadraty ciasta francuskiego.

Trójkąciki

 

Składniki

·         ciasto francuskie 1 opakowania

Nadzienie

·         twaróg tłusty 1 kostka 25 dag

·         żółtko 1 szt

·         8 łyżek

·         cukier waniliowy 2 torebki

Do posmarowania ciastek

·         żółtko 1 szt

Do posypania

·        

Sposób przyrządzenia

Nadzienie - ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, śmietanę i cukry waniliowe, dokładnie wymieszać.

Z ciasta francuskiego wycinać kwadraty i nakładamy na każdy przygotowany ser. Złożyć w trójkąty i zlepić boki. Układamy na blaszce smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane trójkąciki pieczemy w 170* na złoty kolor.

Ciastka z ciasta francuskiego

 

 

Składniki :

·         1 op. mrożonego ciasta francuskiego ( użyłam Frosty - 450 g )

·         dżem morelowy i z owoców leśnych

·         truskawki , pomarańcze , jabłka 

·         brązowy cukier - do owoców

·         biały cukier do posypania

·         1 żółtko do posmarowania ciastek


Owoce pokroić na małe kawałki , wymieszać z brązowym cukrem ( każdy rodzaj owoców osobno ) . Ciasto pociąć na jednakowej wielkości prostokąty - w połowie z nich wyciąć okienka . Całe prostokąty układać na zimnej blasze , posmarować brzegi odrobiną żółtka , położyć części z okienkami , lekko docisnąć . Na środku każdego ciastka rozsmarować po łyżeczce dżemu , a następnie nakładać owoce z cukrem . Smarować ciastka żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody , posypać cukrem .

Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 20-25 minut .

 

Ciastka z ciasta francuskiego

 

 

Składniki

·         opakowanie ciasta francuskiego

·         żółtko

·         odrobinę mleka

·         owoce

·         cukier

 

Etapy przygotowania

1. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na kwadraty (bok o długości okooło 6 cm.

2. Kwadraty wyłożyć na blasze na papierze do piczenia. Kwadraty nakłuć widelcem i posmarować żółtkiem z dodatkiem mleka.

3. Na środek ciasta układać owoc - ja zrobiłam z brzoskwiniami (ale mogą być inne owoce nektarynki, jabłka, wiśnie, truskawki itp). Owoce posypać cukrem i ewentualnie cynamonem..

4. Piec w 180C około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl