Chleb z mieszanej mąki z ziarenkami, przepisy, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chleb z mieszanej mąki z ziarenkami

Chleb z mieszanej mąki z ziarenkami

zakwas (ok. 150 g),
1,5 kg mąki *
3 łyżeczki soli,
1 szklanka siemienia lnianego,
1 szklanka płatków owsianych,
1 szklanka ziaren słonecznika,
1 szklanka pestek dyni (lub rodzynek czy sezamu),
4 łyżki oliwy lub oleju,
6-7 szklanek letniej wody,
tłuszcz do wysmarowania foremek


Skrócony przepis na zakwas: (szczegółowy przepis oraz rady, które pomogą przygotować dobry domowy zakwas znajdziecie w książce "Domowe chleby, bułki i bułeczki"

1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) mieszamy z letnią wodą, aby uzyskać masę o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Pozostawiamy w ciepłym miejscu ? możemy przykryć, ale niezbyt szczelnie, aby powietrze swobodnie dochodziło. Przez 4-5 dni codziennie dodajemy do zakwasu po 2-3 łyżki mąki. Już trzeciego dnia masa zacznie fermentować ? wyczujemy wówczas kwaskowaty, przyjemny zapach. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza. Wówczas zakwas jest gotowy.


Przygotowanie chleba: Zakwas mieszamy z mąką i wodą w dużej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego

*W różnych proporcjach, na przykład:
1/2 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej + 1/2 kg pszennej razowej;
1 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej;
1/2 kg chlebowej orkiszowej + 1/2 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg razowej (pszennej lub żytniej)

Bagietki francuskie

Bagietki francuskie

1 saszetka (2,5 łyżeczki) suszonych drożdży,
1 szklanka ciepłej wody,
3 szklanki mąki pszennej (typ 550 lub chlebowej ? typ 750),
1 łyżka soli morskiej,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody (ok. 40°C), odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z solą, mieszamy, a potem zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy ? około 10 minut, aż miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie krótko zagniatamy, odstawiamy na kolejne 5 minut. Dzielimy

Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany

2,25 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750),
1,75 szklanki mąki kukurydzianej,
1 szklanka cukru,
1/3 szklanki uprażonych orzeszków piniowych,
po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
ody i soli,
1,25 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju,
3 jajka,
1/2 szklanki maślanki,
1,5 szklanki mrożonej kukurydzy

Rozmrażamy i osączamy kukurydzę. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Smarujemy masłem formę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 x 5 cm. Mieszamy mąkę, cukier, orzeszki piniowe, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce łączymy mleko, olej, jajka i maślankę. Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko tak długo, aż

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl