Chleb żytni na zakwasie, Chleby
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chleb żytni na zakwasie
Składniki
· 165 g aktywnego zakwasu żytniego
· 120 g mąki żytniej razowej typ 2000
· 100 g + 150 gmąki żytniej typ 720
· 2 łyżeczki soli
· 300 ml ciepłej wody
Instrukcja
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej razowej typ 720.
2. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
3. Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny
4. Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej razowej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję.
5. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia
6. Przełóż ciasto do formy, formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Jeśli nie chcesz rozgrzewać palnika na całą noc, rozgrzej piekarnik do 60 stopni, wyłącz
i umieść w nim formę zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
7. Po upływie tego czasu chleb powinien urosnąć do wysokości formy.
8. Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]