Chleb żytni na zakwasie, Chleby

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chleb żytni na zakwasie

 

Składniki

·       165 g aktywnego zakwasu żytniego

·       120 g mąki żytniej razowej typ 2000

·       100 g + 150 gmąki żytniej typ 720

·       2 łyżeczki soli

·       300 ml ciepłej wody

 

Instrukcja

1.    Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej razowej typ 720.

2.    Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.

3.    Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny

4.    Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej razowej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję.

5.    Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia

6.    Przełóż ciasto do formy, formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Jeśli nie chcesz rozgrzewać palnika na całą noc, rozgrzej piekarnik do 60 stopni, wyłącz
i umieść w nim formę zostawiając lekko uchylone drzwiczki.

7.    Po upływie tego czasu chleb powinien urosnąć do wysokości formy.

8.    Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl