Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie, Chleby
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie
Składniki
· 200 g aktywnego zakwasu żytniego
· 400 g mąki żytniej razowej
· 250-300 ml letniej wody
· łyżeczka miodu
· łyżeczka soli
· 3 ząbki czosnku
· płatki żytnie + łyżeczka oliwy
Instrukcja
1. Ząbki czosnku owijamy w folię aluminiową, polewamy je odrobiną oliwy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut w 200 stopniach.
2. Po tym czasie, upieczony czosnek drobno siekamy.
3. Do misy wsypujemy mąkę żytnią. Dodajemy aktywny zakwas, miód oraz sól. Wrzucamy posiekany czosnek.
4. Stopniowo wlewamy letnią wodę i drewnianą łyżką mieszamy ze sobą składniki. Po krótkiej chwili, gdy składniki się połączą, przekładamy je do formy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy płatkami żytnimi (lub owsianymi). Do środka przekładamy ciasto. Wierzch przyszłego chleba wyrównujemy zwilżoną ręką. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.
5. Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Chleb pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni.
6. Upieczony chleb będzie rumiany z wierzchu. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]