Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie, Chleby

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie

 

Składniki

 

·  200 g aktywnego zakwasu żytniego

·  400 g mąki żytniej razowej

·  250-300 ml letniej wody

·  łyżeczka miodu

·  łyżeczka soli

·  3 ząbki czosnku

·  płatki żytnie + łyżeczka oliwy

 

Instrukcja

 

1.    Ząbki czosnku owijamy w folię aluminiową, polewamy je odrobiną oliwy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut w 200 stopniach.

2.    Po tym czasie, upieczony czosnek drobno siekamy.

3.    Do misy wsypujemy mąkę żytnią. Dodajemy aktywny zakwas, miód oraz sól. Wrzucamy posiekany czosnek.

4.    Stopniowo wlewamy letnią wodę i drewnianą łyżką mieszamy ze sobą składniki. Po krótkiej chwili, gdy składniki się połączą, przekładamy je do formy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy płatkami żytnimi (lub owsianymi). Do środka przekładamy ciasto. Wierzch przyszłego chleba wyrównujemy zwilżoną ręką. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.

5.    Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Chleb pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni.

6.    Upieczony chleb będzie rumiany z wierzchu. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl