Ciasteczka nadziewane kapustą, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ciasteczka nadziewane kapustą

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

1,5 szklanki mąki

10 dag masła

6 łyżek gęstej śmietany

2 jaja

sól lub Jarzynka WINIARY

nadzienie:

50 dag kiszonej kapusty

8 dag suszonych grzybów

cebula

2 łyżki oliwy

majeranek

sól, pieprz

 

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło, a całość dokładnie posiekaj. Następnie wlej śmietanę, wbij jajo i szybko zagnieć ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki.

 

Cebulę obierz. Grzyby opłucz i ugotuj. Kapustę odciśnij. Teraz wszystkie te składniki drobno pokrój. Przygotowaną cebulę podsmaż na oliwie, dodaj grzyby i kapustę, chwilę smaż, dopraw pieprzem, solą i majerankiem.

 

Ciasto wyjmij z lodówki, cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 10cm. Na środek każdego kwadratu połóż trochę nadzienia i zlep przeciwległe rogi. Przed zlepieniem posmaruj je (także wierzch) rozkłóconym drugim jajem. Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C) na 15 minut.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl