Chleb żytni,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEB ŻYTNI
1 szklanka mąki i ciepłej wody, zarobić gęste ciasto i zostawić na 4 5 dni można dodać 1 dkg drożdży aby się utworzył zakwasek
gdy jest już kwaśne
można rozrobić rozczyn
1 kg mąki żytniej
zakwasek
2 dk drożdży
1 litr wody
zostawić do następnego dnia. Jak będzie wyrośnięte( spienione) Dodajemy 2 dkg drożdży mąkę ile będzie wymagało, aby ciasto, ( aby ciasto było twardsze jak pszenne) i wymieszać w naczyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Z garnka wyłożyć do foremki do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie delikatnie nachylić na blachę, wierzch obmyć pędzelkiem umoczonym w wodzie dajemy do pieca.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200oC.
CHLEB ŻYTNI
1 szklanka mąki i ciepłej wody, zarobić gęste ciasto i zostawić na 4 5 dni można dodać 1 dkg drożdży aby się utworzył zakwasek
gdy jest już kwaśne
można rozrobić rozczyn
1 kg mąki żytniej
zakwasek
2 dk drożdży
1 litr wody
zostawić do następnego dnia. Jak będzie wyrośnięte( spienione) Dodajemy 2 dkg drożdży mąkę ile będzie wymagało, aby ciasto, ( aby ciasto było twardsze jak pszenne) i wymieszać w naczyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Z garnka wyłożyć do foremki do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie delikatnie nachylić na blachę, wierzch obmyć pędzelkiem umoczonym w wodzie dajemy do pieca.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200oC.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]