Chleb żytni,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHLEB ŻYTNI

1 szklanka mąki i ciepłej wody, zarobić gęste ciasto i zostawić na 4 5 dni można dodać 1 dkg drożdży aby się utworzył zakwasek

gdy jest już kwaśne

można rozrobić rozczyn

1 kg mąki żytniej

zakwasek

2 dk drożdży

1 litr wody

zostawić do następnego dnia. Jak będzie wyrośnięte( spienione) Dodajemy 2 dkg drożdży mąkę ile będzie wymagało, aby ciasto, ( aby ciasto było twardsze jak pszenne) i wymieszać w naczyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Z garnka wyłożyć do  foremki do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie delikatnie nachylić na blachę, wierzch obmyć pędzelkiem umoczonym w wodzie dajemy do pieca.

  Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200oC.

 

 

 

CHLEB ŻYTNI

1 szklanka mąki i ciepłej wody, zarobić gęste ciasto i zostawić na 4 5 dni można dodać 1 dkg drożdży aby się utworzył zakwasek

gdy jest już kwaśne

można rozrobić rozczyn

1 kg mąki żytniej

zakwasek

2 dk drożdży

1 litr wody

zostawić do następnego dnia. Jak będzie wyrośnięte( spienione) Dodajemy 2 dkg drożdży mąkę ile będzie wymagało, aby ciasto, ( aby ciasto było twardsze jak pszenne) i wymieszać w naczyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Z garnka wyłożyć do  foremki do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie delikatnie nachylić na blachę, wierzch obmyć pędzelkiem umoczonym w wodzie dajemy do pieca.

  Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200oC.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl