Chleby,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chleb Fiony
1 litr mocno cieplej wody
50g świeżych drożdży
1 kg maki zwykłej + otręby lub opcjonalnie mąka mieszana: razowa ze zwykła
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
masło do wysmarowania foremek (2 wąskie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania
Do dużego gara (4l) wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy mąkę, czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy 2-3 łyżki oliwy, odstawiamy na ½ h. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min. Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie, do foremek się je wlewa!
W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć objętość 2-2,5-krotnie, w piekarniku o następne 50-80%.
Chleb pszenny jasny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell
Chleb pszenny mieszany
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Schnell
Chleb pszenny razowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier lub miód 1 łyżka
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot
Chleb ziołowy
maślanka 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ulubione zioła 4 łyżki (łącznie)
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Francuski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej roślinny 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot
Francuski chleb miodowy
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot
woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
Mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis
woda 320 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
olej roślinny 1 łyżka
oregano 2 łyżki, ser parmezan 2 łyżki
drobno pokrojona kiełbasa salami 50g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec!
Słodki chleb
woda 200 ml
mleko + 1 jajko łącznie 130 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Hefekuchen - włączyć od razu!
woda lub mleko 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb z ziarnami
woda 330 ml
masło 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
mąka żytnia razowa 100 g
ulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot
Chleb pszenno-żytni
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 150 g
mąka pszenna razowa 250 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Volkornbrot lub Basis
woda 330 ml
masło 1 i 1/2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb z rodzynkami i orzechami
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
pokruszone orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
program Basis
Chleb ziemniaczany
woda + jajko łącznie 310 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ugotowane, starte ziemniaki 1/2 kubeczka
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb z rodzynkami
woda 330 ml, masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki, miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb bananowy
woda lub mleko 320 ml
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier + cukier waniliowy 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
starty banan 1 okazały
drożdże 1/2 łyżki
program Basis - od razu piec!
Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami
woda lub mleko 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna (typ 550) 500 g
mak 1/2 kubeczka
rodzynki - dodać po sygnale! 100g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Ciasto na pizzę
woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
- po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min. do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.
woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Teig
- przygotowanie spodów j.w.
Chleb gryczany
woda 330 ml
masło 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 150 g
mąka gryczana 150 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb pszenny ciemny
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 500) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis lub Volkornbrot
Włoski biały chleb
woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej roślinny 1 i 1/2 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże 1/2 łyżki
program Weissbrot
Chlebek korzenny
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżki
orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis
Chleb na zakwasie
woda 220 ml
mąka żytnia razowa 200 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka pszenna "biała" 150 g
zakwas 150 g
drożdże 1/2 łyżeczki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżki
masło lub olej 1 łyżka
program Vollkornbrot
Chlebek turecki
woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
orzechy 5 łyżek
rodzynki 100 g
drożdże 1/2 łyżki
program Basis