Chleb „Samo zdrowie”, Chleby
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chleb „Samo zdrowie”
Składniki
· Zaczyn żytni:
· 80 g aktywnego zakwasu żytniego
· 160 g mąki żytniej typ 720
· 150 ml ciepłej wody
· 1 łyżeczka soli
· Zaczyn pszenny:
· 100 g aktywnego zakwasu pszennego
· 200 g mąki pszennej chlebowej
· 200 ml ciepłej wody
· 1 łyżeczka soli
· Ciasto właściwe:
· cały zaczyn żytni
· cały zaczyn pszenny
· 150 g mąki żytniej typ 720
· 180 g mąki pszennej chlebowej
· 30 g ziaren słonecznika
· 25 g siemienia lnianego
· 20 g otrębów żytnich
· 30 g pestek dyni
· 40 g płatków owsianych
Instrukcja
1. W dwóch oddzielnych miseczkach zrób zaczyn pszenny
i zaczyn żytni. Po prostu pomieszaj składniki na nie przewidziane łyżką, aby uzyskać jednolitą masę.
2. Każdą miseczkę przykryj folią aluminiową i odstaw je
w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 4 godziny.
3. Po upływie tego czasu zaczyny powinny podnieść się i lekko bąbelkować.
4. Do dużej miski wlej oba zaczyny i wsyp resztę składników przewidzianych na ciasto właściwe. Zagnieć aż uzyskasz jednolite ciasto o elastycznego konsystencji. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut, a gdy ciasto zbyt mocno lepi się do rąk, posypuj ręce mąką.
5. Wstaw ciasto do wyłożonej folią do żywności i obsypanego mąką kosza do pieczenia i lekko ugnieć w środku.
6. Jeśli nie posiadasz kosza, po prostu uformuj z chleba bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
7. Odstaw chleb jeszcze na ok. 3 godziny w ciepłe miejsce. Powinien znacząco urosnąć.
8. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
9. Przełóż chleb na blachę, (jeśli używałeś/aś koszyka).
10. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz chleb ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
11. Daj bochenkowi wystygnąć.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]