Chińskie danie, kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chińskie danie
Składniki
25 dag makaronu (najlepiej wstążki)
40 dag wołowiny bez kości
szklanka mrożonego zielonego groszku
1 strąk zielonej papryki
1 cebula
kilka chińskich grzybów mun
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Etapy przygotowania
Wołowinę opłukać, pokroić na małe kawałki.
Grzyby namoczyć w wodzie, osączyć, pokroić na kawałki
Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, pokroić w paski
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, zeszklić. Dodać mięso. Obsmażyć mieszając.
Dolać 3/4 szklanki gorącej wody, groszek, grzyby i paprykę.
Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, przyprawić sosem sojowym i pieprzem.
Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do potrawy, zamieszać, zagotować.
Makaron ugotować, osączyć, podawać z mięsem i sosem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]