Chimichurri hamburger z opiekanymi plantanami, Hamburgery
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chimichurri hamburger z opiekanymi plantanami
Skład:
2 łyżeczki ziaren cuminu (podobny do kminku, większy, ale nie to samo)
szklanka natki cilantro (liście koriandru) - specyficzny smak, nie da sie niczym zastapic
szklanka natki pietruszki
2 łyżki octu szampańskiego lub białego owocowego
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryczki potłuczonej drobno
1/2 łyżeczki morskiej lub grubej soli
1/4 szklanki oliwy canola
ok. 1 kg mielonej chudej wołowiny
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
6 meksykańskich bułek bolitos albo bułek do hamburgerów przekrojonych i ogrzanych
krążki pomidorów i cebuli
grilowane plantany (zielone banany, specjalny gatunek do pieczenia)
Wykonanie:
Chimichurri - wsypać nasiona cuminu na sucha gruba patelnie i opiec lekko ok. 2 min. przegarniając cały czas (nie spalić), zsypać. Włóż razem cilantro, natkę pietruszki, cumin, ocet, paprykę, sól do blendera/miksera, nakryć i miksować na najwolniejszych obrotach, wlewając małą strużką oliwę.
Mięso wymieszać dobrze z 1/4 lyzeczki soli i papryka w proszku. Kształtować 12 hamburgerów - o ok. 7,5 cm średnicy. Na 6 z nich nałożyć łyżeczkę chimiczurri po środku, pokryć pozostałymi połówkami i dobrze zacisnąć brzegi. Ułożyć nadziane hamburgery na natłuszczonym grilu i grilowac 18-22 min. obustronnie raz odwracając w połowie. Posmarować bulki chimiczurri, włożyć hamburgery smarując reszta sosu, dodając plastry pomidora i cebuli. Podawać z grilowanymi plantanami.
Plantany obrać i pokroić ukośnie w plastry na grubość 1,5 cm mw. Posmarować orzechowa oliwa. Grilować ok. 8 min. raz odwracając, aż zmiękną. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać cieple.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]