Chrzanica-inaczej żurek, żurki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chrzanica – inaczej żurekskładniki

·         20 dag białej kiełbasy surowej

·         5 dag wędzonego boczku wieprzowego bez kości

·         2 -4 suszone podgrzybki

·         1 litr wywaru warzywnego ,może być kostka

·         4 całe jaja kurze ,ugotowane na twardo

·         3 - 4 ząbki czosnku

·         2 łyżki świeżo utartego chrzanu

·         100 mililitrów gęstej śmietany18 %

·         suszony majeranek

·         biała sól, pieprz czarny mielony

·         Zakwas :

·         10 dag mąki żytniej razowej, czerstwa skórka razowego chleba ,0,5 litra ciepłej wody

 

Sposób przygotowania

1.     Zakwas- mąkę wymieszać z ciepłą wodą ,przelać do kamionkowego naczynia i na wierzch położyć razową skórkę .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do ukiszenia.

2.     Grzyby namoczyć .

3.     Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni bez tłuszczu, czosnek obrać .

4.     Do garnka wlać bulion warzywny ,włożyć umytą kiełbasę ,zagotować na małym ogniu 10 minut.

5.     Zestawić z ognia .

6.     Wlać ukiszony żur do kiełbasy, dodać utopiony boczek, czosnek ,namoczone grzybki wraz z wodą w której się moczyły, majeranek ,sól i pieprz.

7.     Gotować razem jeszcze przez około 10-15 minut.

8.     Doprawić do smaku.

9.     Kiełbasę wyjąć, pokroić na plasterki.

10. Do barszczu dodać chrzan i śmietanę ,wymieszać.

11. Mocno podgrzać ,już nie gotować.

12. Do każdej porcji włożyć po kilka plasterków kiełbasy i ćwiartki jaja

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jakub791.xlx.pl