Chrzanica-inaczej żurek, żurki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chrzanica – inaczej żurekskładniki
· 20 dag białej kiełbasy surowej
· 5 dag wędzonego boczku wieprzowego bez kości
· 2 -4 suszone podgrzybki
· 1 litr wywaru warzywnego ,może być kostka
· 4 całe jaja kurze ,ugotowane na twardo
· 3 - 4 ząbki czosnku
· 2 łyżki świeżo utartego chrzanu
· 100 mililitrów gęstej śmietany18 %
· suszony majeranek
· biała sól, pieprz czarny mielony
· Zakwas :
· 10 dag mąki żytniej razowej, czerstwa skórka razowego chleba ,0,5 litra ciepłej wody
Sposób przygotowania
1. Zakwas- mąkę wymieszać z ciepłą wodą ,przelać do kamionkowego naczynia i na wierzch położyć razową skórkę .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do ukiszenia.
2. Grzyby namoczyć .
3. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni bez tłuszczu, czosnek obrać .
4. Do garnka wlać bulion warzywny ,włożyć umytą kiełbasę ,zagotować na małym ogniu 10 minut.
5. Zestawić z ognia .
6. Wlać ukiszony żur do kiełbasy, dodać utopiony boczek, czosnek ,namoczone grzybki wraz z wodą w której się moczyły, majeranek ,sól i pieprz.
7. Gotować razem jeszcze przez około 10-15 minut.
8. Doprawić do smaku.
9. Kiełbasę wyjąć, pokroić na plasterki.
10. Do barszczu dodać chrzan i śmietanę ,wymieszać.
11. Mocno podgrzać ,już nie gotować.
12. Do każdej porcji włożyć po kilka plasterków kiełbasy i ćwiartki jaja
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]